Založ si blog

Nemáš blog, nie si politik

Kým v dobe nedávno minulej debatovali politici iba v parlamentnom bufete či pri cigaretke na chodbe, po zdražení cien v Parlamentke a po obmedzení fajčenia vo verejných priestoroch prešli so svojimi diskusiami na inú scénu. A vďaka rozširujúcemu sa internetovému médiu, prišli práve na blogy.

Niežeby túto ľudomilnú činnosť niektorí nevykonávali už aj pred tým, ale v poslednej dobe akoby sa s nimi – politikmi na blogu – vrece roztrhlo. Teda konkrétne, veľký ohlas vyvolal hlavne vstup pána Fica. Tak medzi čitateľmi, ako aj medzi novinármi, a dokonca i medzi jeho súkmeňovcami a protikmeňovcami z politiky.

Je to skutočne dobre. Celý tento novodobý úkaz je dobrý. Jednak sa tí nami zvolení konečne medzi sebou aj rozprávajú (hoci dosť ironicky a s odstupom nejakých tých hodín, ale predsa len) a jednak ich rozhovor môžeme sledovať priamo pred našimi očami. Čo viac si môže obyčajný občan priať? A navyše, aby toho nebolo na bývalého či budúceho voliča málo, môže v diskusii aj komentovať a pri všetkom šťastí sa snáď aj dočkať odpovede.

Jediné, čo je na celej veci trošku boľavé, je práve oná skutočnosť irónie, ktorú za niektorými článkami cítiť, či ešte horšie dávka hnevu, roztrpčenia, sebaľútosti, snahy dotknúť sa druhého, ba priam až zaútočiť na jeho Achillovu pätu. Je toto skutočne tá najlepšia cesta na riešenie problémov, ktorých máme na Slovensku habadej a možno ešte aj o niečo viac?

Áno, Slováci radi nadávajú, hodnotia a kritizujú (koniec-koncov, robím to v tejto chvíli i ja). Dá sa preto predpokladať, že práve z tohto dôvodu sa vzájomné jemné i ostrejšie narážky a urážky stretnú s priazňou voličov a pomôžu našim zástupcom v parlamente i vo vláde dostať sa pri budúcich voľbách ešte vyššie, na ešte lepšie a „dôležitejšie“ miesto.

Ale žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa uvarí. Je pravdepodobné, že prvotný opar poklesne a všetko sa vyformuje do podoby po všetkých stránkach konštruktívnej. Zatiaľ si radšej my, občania, vážme, že môžeme nahliadnuť – prostredníctvom ich slov – do myslí, ktoré boli ešte do nedávna pred nami zamknuté. Verme, že blogy skutočne píšu politici, ktorí sú uvedení ako ich autori, a i to, že zostanú aj naďalej vo verejnom priestore, a nie napríklad na facebooku (kde by sme si ich všetci museli vo veľkom pridávať k priateľom). Vyťažme z toho maximum, ale také maximum, ktoré dokážeme pri najbližšej volebnej urne rozumne zvážiť a možno po prvýkrát sa i správne rozhodnúť.

„Seriálová“ reklama

19.07.2013

Mám rada inovatívne nápady. Mala som rada aj Búrlivé víno. Áno, používam minulý čas, pretože sa mi páčila iba prvá séria, ktorá mala zostať jedinou. Mal to byť seriál v duchu telenovely alebo v duchu klasiky československej seriálovej tvorby, ucelený príbeh, ktorý má hlavu aj pätu, začiatok aj koniec. Aspoň podľa mňa. Nazdávam sa totiž, že akékoľvek umelé [...]

Možno by pomohlo zaviesť nám cenzúru. . .

02.12.2012

…cenzúru na reklamy, cenzúru na zahraničné filmy, o zahraničných televíznych programoch ani nehovoriac. Skrátka, zaviesť cenzúru na všetko, čo nám pripomína, že by sme niečo naviac mohli chcieť, že by sa nám čosi nové a drahšie páčilo. Iba tak je možné, že by sme prestali my, Slováci, obsadzovať popredné priečky v hitparáde pesimistickosti. Prečo sme vlastne [...]

O francúzskej a izraelskej minerálke. . .

03.10.2012

Chcela som si v práci kúpiť minerálku. V našom bufete. Chcela som si kúpiť slovenskú minerálku, keďže si o slovenských minerálkach naozaj myslím, že sú kvalitné Pani v bufete sa na mňa zachmúrene pozrela a oznámila mi, že slovenskú vodu nemajú, ale majú nejakú francúzsku a izraelskú, vraj veľmi dobrú, že mám skúsiť. Odmietla som s tým, že sa teda vrátim [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 262963x
Priemerná čítanosť článkov: 3094x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy