Založ si blog

On (nad 35), ona (18) – alebo vekovo nerovné vzťahy v realite

Naša slovenčinárka sa vydala za svojho bývalého profesora. V čase, keď nás učila, malo ich manželstvo už pekných 15 rokov a nedávno som ich tiež stretla spokojne sa viesť za ruky po meste. Vlastne, odkedy si ich pamätám, tvorili harmonický pár. Nepozastavovala som sa nad tým, nijako ma to nezaujímalo, len si pamätám, že mnohí moji spolužiaci a ich rodičia pri vete veď ona si zobrala svojho bývalého profesora zvláštne točili hlavou.

Ani by som nevedela, čo k danej téme povedať, keby sa v mojom okolí kde-tu podobný párik nezjavil. Prekvapuje ma však, že titulné strany novín a časopisov sú plné párov ľudí z rozličných vekových kategórií, napr. taký Karel Gott a jeho Ivanka, a pokiaľ sa niečo podobné stane v bežnej „necelebritnej“ realite, tí, ktorých sa to netýka, majú plné ústa dôvodov, prečo je podobný vzťah zlý, neperspektívny, zvrátený, divný, chorý alebo minimálne zúfalý. Skúsim sa preto pozrieť na opodstatnenosť niektorých tvrdení, aspoň tých, ktoré sa v tejto súvislosti vyslovujú najčastejšie.

„…však keď ty budeš mať 60, on bude mať 80“ – je to pravda, ak sa samozrejme obaja takého krásneho veku dožijú. Lenže ak by človek takto kalkuloval, je zrejmé, že si nikdy nemôže začať žiaden vzťah, s nikým. Ani dvadsať rokov v občianskom preukaze nie je zárukou neprestajného zdravia či vyhnutia sa akýmkoľvek nehodám. Hoci to vyznie kruto, no aj vám vekovo podobný človek môže zomrieť oveľa skôr ako vy. A partner starší o 20 rokov vás môže pokojne prežiť. Nie je zvrátenejšia ako spomínaný vekový rozdiel práve takéto úvaha o smrti? Je. Láska nepotrebuje výpočty.

„…nebudete sa mať o čom rozprávať, on žije v úplne inom svete“ – každý žijeme v úplne inom svete. Keby sme všetci žili v jednom a tom istom svete, nemali by sme sa čím inšpirovať a dopĺňať, nemali by sme čo rozoberať, čo sa od druhého človeka naučiť. Práve existencia odlišných svetov nám poskytuje množstvo priestoru na nové zážitky. Tu netreba zohľadňovať vek, ale skôr intelektuálnu vyspelosť a schopnosť prispôsobiť sa novým situáciám. Mladé dievča tak môže oveľa rýchlejšie dozrieť a muž získať obzory, o ktorých si myslel, že sú pred ním navždy zavreté. A keď sme pri tom, koľko párov rovnakého veku doma nekomunikuje už iba preto, že jedinou spoločnou témou sú päťky v žiackej knižke ich potomkov či pokazené mlieko v chladničke?

„…raz budeš chcieť mladšieho a on zostane sám“ – raz bude možno chcieť ktokoľvek mladšieho, staršieho, chudobnejšieho, bohatšieho, veselšieho, smutnejšieho a čo ja viem akého ešte. Istota vo vzťahu opäť nie je problémom veku, ale skôr vernosti a sily lásky, ktorá medzi dvomi ľuďmi je. Áno, priznávam, pokiaľ nemalo mladé dievča pred tým žiaden iný vzťah, môže ju zmena veku partnera smerom nadol lákať, ale toto riziko je iba o niečo vyššie ako riziko v ostatných prípadoch. No láska je krásna aj svojou neistotou a všetko isté, známe a dané stráca svoje čaro. Na to netreba zabúdať!

„…keď je už taký starý, keby bol aspoň bohatý“ – keby bol bohatý, vyzerala by vaša dcéra ako „zlatokopka“ alebo „drevorubka“. Adresujem to priamo mamám, pretože v ich prípade je to jeden z posledných zúfalých argumentov. Samozrejme, nájdu sa aj dievčatá, ktoré sú naladené práve týmto smerom, ale to je už na iný článok. Ja hovorím o láske a o tom, že ona kvitne v každom veku, bez ohľadu na majetkové pomery.

„…rýchlo pri ňom zostarneš“ – štatistiky ukázali, že je to naozaj pravda, ale štatistiky ukázali aj to, že ženy po pôrode častokrát výrazne priberú a štatistiky ukázali aj mnoho iných vecí. Napriek tomu existujú aj výnimky, ktoré prešli štatistikám cez rozum. Výzor je vecou jednotlivca, záujmu o samého seba a pokiaľ má žena chuť starať sa o seba, je úplne jedno, či má jej partner osemnásť alebo päťdesiat rokov.

Existuje ešte množstvo iných argumentov, ktoré sú schopní tvoriví a dôvodmi vyzbrojení ľudia vymyslieť, aby zdôvodnili nevhodnosť vekovo nerovných vzťahov. Tí istí však chlácholivo prijímajú umelecké diela, v ktorých sú takéto vzťahy bežnou témou, alebo oné spomínané mená slovenského či svetového showbiznisu, pri ktorých ani na chvíľu nezaváhajú o vhodnosti či nevhodnosti takéhoto partnerstva.

Pravá láska sa nedá ovplyvniť ničím, ak je naozaj pravá. Nezáleží na detailoch, ktoré dvoch ľudí vo vzťahu rozlišujú. Záleží na hodnotách, ktoré vyznávajú. Ak do partnerstva vstupujú s čistým srdcom a vierou, že im to vydrží, treba im držať päste a veriť v ich šťastie.

Moja bývalá slovenčinárka by o tom isto vedela povedať svoje. Kým mnohí, vekovo seberovní, majú už svoj prvý či druhý rozvod dávno za sebou…

„Seriálová“ reklama

19.07.2013

Mám rada inovatívne nápady. Mala som rada aj Búrlivé víno. Áno, používam minulý čas, pretože sa mi páčila iba prvá séria, ktorá mala zostať jedinou. Mal to byť seriál v duchu telenovely alebo v duchu klasiky československej seriálovej tvorby, ucelený príbeh, ktorý má hlavu aj pätu, začiatok aj koniec. Aspoň podľa mňa. Nazdávam sa totiž, že akékoľvek umelé [...]

Možno by pomohlo zaviesť nám cenzúru. . .

02.12.2012

…cenzúru na reklamy, cenzúru na zahraničné filmy, o zahraničných televíznych programoch ani nehovoriac. Skrátka, zaviesť cenzúru na všetko, čo nám pripomína, že by sme niečo naviac mohli chcieť, že by sa nám čosi nové a drahšie páčilo. Iba tak je možné, že by sme prestali my, Slováci, obsadzovať popredné priečky v hitparáde pesimistickosti. Prečo sme vlastne [...]

O francúzskej a izraelskej minerálke. . .

03.10.2012

Chcela som si v práci kúpiť minerálku. V našom bufete. Chcela som si kúpiť slovenskú minerálku, keďže si o slovenských minerálkach naozaj myslím, že sú kvalitné Pani v bufete sa na mňa zachmúrene pozrela a oznámila mi, že slovenskú vodu nemajú, ale majú nejakú francúzsku a izraelskú, vraj veľmi dobrú, že mám skúsiť. Odmietla som s tým, že sa teda vrátim [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 263085x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy