Ešte raz k tej nevere (žien)…

10. apríla 2011, parslov, Nezaradené

Reagujem na komentáre a odkazy k predošlému článku ďalším článkom. Nie, nepísala som o mužskej nevere. Keby som tak chcela spraviť, skôr by som dala článku nadpis 10 rád, ako prežiť manželovu neveru (čo možno raz aj spravím), ale písala som o nevere žien.

Trochu naivne som sa domnievala, že Pani Bovaryovú čítali viacerí, a tak vedia, že táto kniha je o nevernej žene, zúfalo hľadajúcej lásku. Zďaleka nie o mužovi, ktorý má rovnaký problém a onen fatálny životný vzťah nevie nájsť. Priznávam, že som to pravdepodobne v úvode nenapísala dosť jasne, neadresovala som to výhradne ženám. Avšak nazdávam sa, že človek, ktorý spomínaný článok prečítal celý, pochopil, kam svojimi slovami mierim.

Z reakcií mi však jasne vyplynulo, že pri slove nevera sa už akosi automaticky v mužoch i ženách zapne svetielko – chlap. Akoby tí, ktorí neustále podvádzajú, museli byť len oni. Navyše, ak sa k danej téme vyjadrí žena, je nad slnko jasnejšie, že sa naváža do skupiny týchto „promiskuitných tvorov“ iba preto, že ju ten jej poslal k vode. Ako mi napísal istý pán, očakáva sa, že som zúbožená, v teplákoch navlečená harpya, ktorá si svojho manžela s veľkým bruchom a smradľavými ponožkami nevšíma, a to isté robí i on, pretože moja príťažlivosť vyhasla pred dvadsiatimi rokmi. Nebudem nikoho presviedčať o opaku. Mám na sebe skutočne tepláky a manžel má občas na sebe skutočne smradľavé ponožky a z času na čas naozaj je cesnak, ale veľké brucho nemá a ja dokonca nemám vo svojej kozmetickej výbave ani natáčky… Ale je mi jasné, že toto nie je podstatné. Podstatné je to, že v hlavách máme svoje skostrbatené stereotypy, názory, čo sme si prevzali od rodičov, kamarátov, z múdrych kníh typu Muži sú z Marsu… že ich za celý svet nechceme okresať a vlastne načo, keď je to v realite naozaj tak.

Ak sa však mám k téme nevery vyjadriť vo všeobecnosti, myslím si, že ak to človek sám chce spraviť, spraví to. Žiadna žena a žiaden muž v tom svojmu partnerovi/partnerke nedokáže zabrániť. Nepomôžu ani líčidlá, ani zvodná nočná košeľa, ani chvály, ani veľké sumy peňazí, ani dovolenka, ani nič. Môj článok bol o tom, že žena by si mala sama rozmyslieť, či sa jej oplatí byť nevernou. A moja odpoveď na to bola – nie, neoplatí. Nech čokoľvek v tom novom vzťahu hľadá, nenájde to na sto percent. Ale to isté platí aj pre mužov (ak im teda nejde len o ďalšiu čiarku na stene či zvyšovanie populácie Slovenska).

Naše mravné hodnoty sú v nás samých a my sami sme si za ne aj zodpovední.