Založ si blog

Jedno ráno (slovenského) Ivana Denisoviča

Cítil len sucho v ústach. Viečka unavene odtrhol od spodných rias a pozrel sa na hodiny. Štyri tridsať. Hlava sa chcela vrátiť na vankúš. Z posledných síl, a to bolo ešte len ráno, sa nadvihol. Na dlani pocítil vlhkosť vankúša. Potí sa. Niečo na neho lezie. Už niekoľko dní ho obchádza nejaká choroba, ale teploty nemá. Našťastie. Bude ho to musieť prejsť.

Druhý pohľad na hodiny – štyri tridsaťdva. Mal by sa ponáhľať, lebo nestihne prísť načas do práce. Automatickým pohybom sa zosunul z postele a pocítil chlad pod chodidlami. Spomenul si na Ivana Denisoviča, na knihu, ktorú povinne čítal počas svojich stredoškolských čias. Ivan Denisovič vstával o piatej, bol zavretý v pracovnom tábore a tiež sa ráno cítil zle. Zvláštna paralela. Prešiel po chladnej zemi niekoľko krokov.

Už pár dní sa v jeho byte nekúri. Treba šetriť. Treba šetriť na všetkom, na čom sa šetriť dá. Peňazí nikdy nebolo a nikdy nebude dosť, skôr naopak. Natiahol sa za nohavicami voľne prehodenými na stoličke. Musí sa obliecť a odísť, aj keď nevládze. Je dôležité pracovať. Ivan Denisovič dostával jedlo prídelom, aj on ho dostáva prídelom. Platí si zaň svojou výplatou, ktorá na chlieb a z času na čas aj na nejaké mäso stačí. Ivan Denisovič jedol kašu. Dnes síce nebude ani tá. Pár dní do výplaty bude musieť vydržať na chlebe, ale zvládne to. Výplata je tu čo nevidieť a potom zažije aspoň taký bohatý stôl, ako keď Ivanov spoluväzeň dostal balík a prišli klobásky. A tabak. Koľko luxusu a prepychu v tej chvíli táto postava prežívala. Ako stredoškolák to nevedel pochopiť. Dnes tomu rozumie, až príliš.

Keď si obliekal kabát, zahľadel sa na svoj odraz v zrkadle. Strhaná tvár a zarastajúce strnisko. Chcelo by to upraviť. Ale kedy? Keď sa tak neskoro vracia z práce domov a tak skoro vstáva a odchádza. Nemá čas na nič. Ani na rodinu. Niet divu, že Ivan Denisovič nechcel dostávať z domu listy ani balíky. Nechcel rodinu zaťažovať svojimi starosťami. Ani on to nechce robiť, ale keď teraz tak na nich hľadí, ešte spiacich v posteli, má chuť dotknúť sa ich – svojej manželky, svojich detí, no nemôže ich zobudiť, nie takto skoro. I tak budú musieť o hodinu vstávať, i tak majú pred sebou dlhý deň. Rukami si prešiel po šiji. Musí sa vzchopiť, už len kvôli nim. Potrebujú z niečoho žiť, potrebujú platiť nájomné, splátky za byt, večne prichádzajúce účty. Nemôže poľaviť. Jeho rodina ani on sám si to nezaslúžia.

Dotkol sa kľučky a stisol ju. Zhasol svetlo na chodbe. Ivan Denisovič bol odsúdený neprávom. Aj on je odsúdený, neprávom, k večnému kolobehu každodenných povinností bez dovolenky, bez relaxu, bez potešenia a dokonca i bez peňazí. Ivan Denisovič mal vo svojom spise oficiálny (i keď nepravdivý) záznam – odsúdený za vlastizradu. On bol odsúdený práve preto, že vlastizradu nespravil. Ak by odišiel, ako mnoho jeho bývalých spolužiakov, do zahraničia, ak by opustil vlasť, v ktorej sa mu z roka na rok žilo ťažšie a ťažšie, nemusel tu trieť biedu a spomínať na tragickú postavu ruskej literatúry. Ale on zostal. A podobne ako Ivan Denisovič v závere svojho dňa pociťoval pocit šťastia v nešťastí, akúsi uchlácholenú spokojnosť s osudom, ktorý nemožno zmeniť.

Pozrel sa na predvolebný plagát pred svojím bytom. Je vôbec šanca na zmenu? Je vôbec možné, aby sa priemerný slovenský človek mal lepšie? Chcelo sa mu smiať, tento raz nie ako Ivanovi Denisovičovi, ale zúfalo, absurdne a nezmyselne. Smiechom podobným smiechu Pabla Ibiettu z poviedky Múr. A hoci i v ňom pocítil istú paralelu, potlačil ju… Pretože to je už iný príbeh…

„Seriálová“ reklama

19.07.2013

Mám rada inovatívne nápady. Mala som rada aj Búrlivé víno. Áno, používam minulý čas, pretože sa mi páčila iba prvá séria, ktorá mala zostať jedinou. Mal to byť seriál v duchu telenovely alebo v duchu klasiky československej seriálovej tvorby, ucelený príbeh, ktorý má hlavu aj pätu, začiatok aj koniec. Aspoň podľa mňa. Nazdávam sa totiž, že akékoľvek umelé [...]

Možno by pomohlo zaviesť nám cenzúru. . .

02.12.2012

…cenzúru na reklamy, cenzúru na zahraničné filmy, o zahraničných televíznych programoch ani nehovoriac. Skrátka, zaviesť cenzúru na všetko, čo nám pripomína, že by sme niečo naviac mohli chcieť, že by sa nám čosi nové a drahšie páčilo. Iba tak je možné, že by sme prestali my, Slováci, obsadzovať popredné priečky v hitparáde pesimistickosti. Prečo sme vlastne [...]

O francúzskej a izraelskej minerálke. . .

03.10.2012

Chcela som si v práci kúpiť minerálku. V našom bufete. Chcela som si kúpiť slovenskú minerálku, keďže si o slovenských minerálkach naozaj myslím, že sú kvalitné Pani v bufete sa na mňa zachmúrene pozrela a oznámila mi, že slovenskú vodu nemajú, ale majú nejakú francúzsku a izraelskú, vraj veľmi dobrú, že mám skúsiť. Odmietla som s tým, že sa teda vrátim [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 261996x
Priemerná čítanosť článkov: 3082x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy