Založ si blog

Zopár laických rád ako (naozaj) schudnúť

O obezite sa skutočne ľahko hovorí. Najmä tým, ktorí ňou nikdy netrpeli a ani netrpia. Na ľudí s väčšími konfekčnými veľkosťami sa tí chudí častokrát pozerajú ako na slabochov, čo si nevedia odtrhnúť jedlo od úst.

Horšie sa už o obezite hovorí tým, ktorým nejakým spôsobom zasiahla do života. Mnohí z nich si prešli najvšakovejšími radami ako schudnúť, prelúskali riadny počet diét, prežili si zopár „od zajtra už naozaj chudnem“, no stále sú na tom istom bode mrazu – či lepšie povedané – pri tom istom priberaní.

Hlavným faktorom, ktorý celú obezitu spúšťa a udržiava pri živote, je naša myseľ. V nej je zakódované, kdesi hlboko zakorenené presvedčenie, že nikdy hmotnosť, ktorú by ste chceli mať, nedosiahnete. Prevŕtať sa mysľou a zmeniť toto presvedčenie nie je jednoduché, ale predsa len existuje zopár ľudí, ktorým sa to už podarilo.

1. V prvom rade si treba začať veriť, veriť, že budete vyzerať tak, ako chcete.
2. Ak si už ako-tak veríte, musíte si to vedieť aj predstaviť. Napríklad predstaviť si seba v oblečení, ktoré je v súčasnosti pre vás tabu. Možno to spočiatku nepôjde ľahko, ale nevzdávajte sa, pracujte so svojou fantáziou kdekoľvek, kde sa len dá. (Nie, nie, také, že akože to už vidím sa nepočíta…)
3. Asi ste si uvedomili rozdiel medzi vašou predstavou a odrazom v zrkadle. Nuž, áno, niečo bude treba spraviť aj so stravou. Nevzdávajte sa však vecí, ktoré máte radi, lebo sa k nim i tak neskôr vrátite. Vymyslite si na seba vlastnú fintu. Odporúčam dva typy: prejsť na zdravú stravu (vychádzať z kníh a tabuliek o hodnotách potravín, preferovať ovocie a zeleninu… mimochodom, v čase čítania čohokoľvek nikdy nepohryzkávajte) alebo zostať pri svojej pôvodnej strave, no znížiť porcie. Je to skutočne individuálne, čo na vás zaberie, ale zistíte to rýchlo aj sami. Dôležité je, aby ste si v hlave nastavili, že takto chcete fungovať stále, že to nie je len nejaký váš dočasný úlet.
4. Nejaké to kilo pôjde dole aj bez cvičenia. Som však presvedčená, že s pohybom sa vaše chudnutie naštartuje rýchlejšie. Nie, nemusíte utekať do posilňovne, ani nemusíte radikálne meniť svoj kolobeh dňa. Občas úplne postačia posilňovacie cviky na problematické partie pred televízorom v teple domova (fantastickým a viacúčelovým cvikom je krúženie panvou do oboch strán). Niekedy dokonca zaberie taká maličkosť ako viac pešej chôdze či detail, na ktorý mnohí zabúdajú: vykašlite sa na výťahy a pohyblivé schody, vždy, keď sa dá, choďte po vlastných. Keď nič iné, budete aspoň originálni!
5. Sledujte sa, pozorujte na sebe zmeny, aj tie najmenšie. Kupujte si oblečenie a vnímajte, že siahate po menších číslach. Bude to inšpirujúce a odmeňujúce zároveň.
6. Nevzdávajte sa po sviatkoch! Vždy sa nejakým spôsobom prejete. Prosto to tak je. Nerobte si ilúzie, že nejaké Vianoce prelúskate na mandliach a sušených hrozienkach. No i pri tom naloženom tanieri a preležanom dni by ste mali mať na pamäti, že váš životný štýl je iný. A čím skôr sa k nemu opäť vráťte!

Existuje ešte viacero rád, ktoré by som sem vedela napísať. Hlavné je však to, že sa vy sami preprogramujete na systém štíhleho jedinca: začnete tak sami seba vnímať a postupne vás tak začnú vnímať aj iní. Určite to nie je jednoduché, ale vy určite na to máte :).

„Seriálová“ reklama

19.07.2013

Mám rada inovatívne nápady. Mala som rada aj Búrlivé víno. Áno, používam minulý čas, pretože sa mi páčila iba prvá séria, ktorá mala zostať jedinou. Mal to byť seriál v duchu telenovely alebo v duchu klasiky československej seriálovej tvorby, ucelený príbeh, ktorý má hlavu aj pätu, začiatok aj koniec. Aspoň podľa mňa. Nazdávam sa totiž, že akékoľvek umelé [...]

Možno by pomohlo zaviesť nám cenzúru. . .

02.12.2012

…cenzúru na reklamy, cenzúru na zahraničné filmy, o zahraničných televíznych programoch ani nehovoriac. Skrátka, zaviesť cenzúru na všetko, čo nám pripomína, že by sme niečo naviac mohli chcieť, že by sa nám čosi nové a drahšie páčilo. Iba tak je možné, že by sme prestali my, Slováci, obsadzovať popredné priečky v hitparáde pesimistickosti. Prečo sme vlastne [...]

O francúzskej a izraelskej minerálke. . .

03.10.2012

Chcela som si v práci kúpiť minerálku. V našom bufete. Chcela som si kúpiť slovenskú minerálku, keďže si o slovenských minerálkach naozaj myslím, že sú kvalitné Pani v bufete sa na mňa zachmúrene pozrela a oznámila mi, že slovenskú vodu nemajú, ale majú nejakú francúzsku a izraelskú, vraj veľmi dobrú, že mám skúsiť. Odmietla som s tým, že sa teda vrátim [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 261961x
Priemerná čítanosť článkov: 3082x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy